Audi x Narodno pozorište Sarajevo

2023-06-19

ZA SVE GRAĐANKE I GRAĐANE AUDI I NARODNO POZORIŠTE SARAJEVO POKLANJAJU ULAZNICE ZA OPERETU U DVA ČINA "ORFEJ U POZDEMLJU"

Nakon uspješne pozorišne sezone koju je obilježio rekordan broj premijera i gostovanja Audi Bosna i Hercegovina u saradnji sa Narodnim pozorištem Sarajevo, poziva sve ljubitelje kulture da budu gosti 22. 6. 2023. sa početkom u 18:30 sati, na opereti u dva čina "Orfej u podzemlju" kompozitora Jacquesa Offenbacha.

Tim povodom Audi Bosna i Hercegovina poklanja ograničen broj ulaznica koje se mogu preuzeti već od ponedjeljka, 19. 6. 2023. godine u terminu od 9:00 do 15:00 sati na biletarnici Narodnog pozorišta Sarajevo.

Eksplozija mašte, razigranost i sjajna vizuelnost predstave je novi hit operne produkcije Narodnog pozorišta Sarajevo. U djelu "Orfej u podzemlju" publika će moći prepoznati arhetipe koji nasmijavaju od srca. Posebno se ističe pedantna ruka redateljice Nine Kleflin koja stavlja naglasak na dramski izraz, shvativši da uspjeh cjeline predstave ovisi o komičnom senzibilitetu opernog ansambla i hora Narodnog pozorišta Sarajevo. Ovaj naslov jeste najbolji primjer aktivnog i stvaralačkog odnosa prema sredini i moralu društva svoga vremena koje nikoga onda kao ni sada ne štedi, kako vladare tako i sirotinju. Podjednako oštro otkrivaju se i postupci održavanja aparata moći.

Opredijeljenost jednog od vodećih brendova u automobilskoj industriji, Audi da u okviru društveno - odgovornog djelovanja, podrži kulturne institucije i projekte se intenzivno nastavlja i tokom ove godine. Nakon uspješno odrađene sezone "Orfej u podzemlju" svečano zatvara pozorišnu sezonu 22/23 Narodnog pozorišta Sarajevo.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Balet Narodnog pozorišta, te Sarajevska filharmonija kojom će dirigovati maestro Ognjen Bomoštar.

U naslovnim ulogama pojavit će se: Aida Čorbadžić u liku Euridike, Amir Saračević igrat će Orfeja, Jasmin Bašić u ulozi Jupitera, te Ileš Bečei koji će utjeloviti lik Plutona.

Ostatak podjele čine: Adelisa Saračević, Melisa Hajrulahović Tomić, Hana Salihović, glumica dramskog ansambla Emina Muftić, Josip Katavić, Katarina Kikić Marić, Majo Marilović, Lejla Huseinćehajić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Dajana Segvić, Dragana Glumac, Alen Lemešević i Davor Ebner.

Koreografiju potpisuje Belma Čečo Bakrač, scenograf je Osman Arslanagić, kostimografska rješenja uradila je Vanja Ciraj Džudža, adaptaciju libreta Adnan Lugonić.

Opereta "Orfej u podzemlju" proizvedena je u Parizu 21. 10. 1858.