Početna startna pozicija u kompaktnom segmentu: Audi RS 3 Limousine

2016-09-29

2016-09-29

  • Novi RS 3 Limousine proširuje liniju proizvoda ove marke na međunarodno tržište
  • 2.5 TFSI aluminijski motor s 294 kW (400 KS) i 480 Nm okretnog momenta
  • Širi trag kotača u usporedbi s modelom Audi A3 i prepoznatljivi RS dizajn

Ingolstadt/Paris, 29. rujna 2016. - Na ovogodišnjem sajmu automobila u Parizu Audi je predstavio najdinamičniji model A3 serije, Audi RS 3 Limousine*. Sa 400 KS snažnim pet cilindričnim motorom, revolucionarnom učinkovitošću i još oštrijim izgledom, to je prva kompaktna Audijeva limuzina koja nosi oznaku RS.

Novi 2.5 TFSI motor razvija snagu od 294 kW (400 KS) - 33 KS više od prethodnika. To ga čini najsnažnijim pet cilindričnim motorom na svjetskom tržištu. Njegovih 480 Nm okretnog momenta dostupno je između 1.700 i 5.850 okretaja u minuti što osigurava izvanrednu snagu ubrzavanja. Ovaj kompaktni RS model ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 4,1 sekundi. Može dostići maksimalnu brzinu od 250 km/h, a na zahtjev Audi će povećati ovu elektronički ograničenu brzinu na 280 km/h. Jedinstveni zvuk ovog pet cilindričnog agregata pojačava već emocionalno snažno iskustvo vožnje. Njegov karakteristični zvuk posljedica je razlike u paljenju između susjednih i vanjskih raspoređenih cilindara. Zvuk motora može se modificirati preko Audi drive select sustava.

S blokom od lagane legure, ovaj pet cilindrični motor je 26 kilograma lakši od prethodnika. On uključuje dvostruko ubrizgavanje u usisnu granu kao i u komore za sagorijevanje, te Audi valvelift sustav za promjenjivu kontrolu ispušnih ventila. Rezultat je optimalan razvoj snage uz smanjenu potrošnju goriva.

Sportska nota, vrhunsko držanje ceste i sigurnost vožnje

Uz munjevito prebacivanje stupnjeva, S tronic 7-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom prenosi snagu 2.5 TFSI motora na quattro stalni pogon na sve kotače. Njegova elektro-hidraulična višeslojna spojka raspodjeljuje pogonski moment između osovina. Elektronička kontrola sustava kombinira superiornu stabilnost s visokom razinom uživanja u vožnji. Što je vožnja agresivnija, to će veći udio okretnog momenta biti brže i češće prenošen na stražnju osovinu. Rezultat: posebno agilne značajke vožnje.

Upravljanje quattro pogonom standardno je integrirano u Audi drive select dinamični sustav upravljanja, kao što su upravljanje, S tronic mjenjač, upravljanje motorom i podesive zaklopke ispušnog sustava. Vozač može individualno mijenjati rad ovih komponenata odabirom tri načina rada: comfort, auto i dynamic. Jednako vrijedi za opcijski RS sportski ovjes plus s prilagodljivom tvrdoćom.

Individualna kontrola momenta koji se prenosi kotačima softverska je značajka elektroničke kontrole stabilnosti (ESC) te zaokružuje djelovanje pogona na sve kotače. Pri brzom ulasku u zavoje blago koči unutrašnje kotače koji su pod smanjenim opterećenjem. Na ovaj način može prenijeti veću poprečnu snagu, čime upravljanje postaje više fluidno i stabilno. Uz to, za RS modele specifično namješteni ESC dolazi sa sportskim režimom rada za kontrolirano driftanje. Za posebno sportske značajke vožnje ESC se može u potpunosti isključiti.

S progresivnim upravljanjem, four-link stražnjim ovjesom, tvrđom postavom koja je spuštena za 25 milimetara u odnosu na standardni model - šasija modela RS 3 Limousine je savršen partner za snažan pogonski sustav. Iz svog stabilnog središnjeg položaja, RS 3 Limousine spontano skreće u zavoje i slijedi ih sa superiornom preciznošću. Diskovi prednjih kočnica imaju promjer od 370 milimetara, dok čeljusti s osam klipova i oblogama velike površine osiguravaju optimalno usporavanje. Alternativno, Audi na prednjim kočnicama može ugraditi keramičke diskove s ugljičnim vlaknima. Na stražnjoj osovini tu su diskovi kočnica promjera 310 milimetara. Standardni dio opreme Audija RS 3 Limousine su 19-inčni kotači i gume dimenzija 235/35. Opcijski su na prednjim kotačima dostupne gume dimenzija 255/30.

Prepoznatljivi RS dizajn izvana i iznutra

Novi top sportaš u kompaktnom segmentu svoj sportski karakter izražava i vizualno. Singleframe maska s trodimenzionalnom saćastom rešetkom na dnu nosi quattro logotip. Ispod nje, cijelom širinom prednjeg kraja ističe se ukrasna letvica koja ulazi u bočne otvore za zrak, gdje formira uske lijevke za bolji protok zraka kroz lukove kotača. LED prednja svjetla sa svojim prepoznatljivim dnevnim pozicijskim svjetlima dio su standardne opreme, a kao opciju Audi nudi Matrix LED prednja svjetla.

U usporedbi s A3, prednji trag kotača modela RS 3 Limousine je širi za 20 milimetara - dok su s tim u vezi i više izvučeni prednji lukovi kotača. Što se tiče stražnje osovine, kotači su razmaknuti za 14 milimetara više u odnosi na osnovni model.

Fiksni, izvučeni spojler na poklopcu prtljažnika poboljšava razdvajanje protoka zraka. Stražnji kraj zaokružuje prepoznatljivi umetak difuzora s okomitim prečkama i velikim ovalnim cijevima RS ispušnog sustava. Audi kao opciju ekskluzivno nudi za RS model specifične boje Nardo sivu i Catalunya crvenu.

Unutrašnjost u tamnim tonovima pozdravlja vozača i putnike s osvijetljenim pragovima vrata koji nose RS logotip kao standardni dio opreme. Sportska sjedala presvučena finom crnom Nappa kožom s RS logotipom na naslonima također su dio standardne opreme.

Opcijski su dostupna školjkasta RS sportska sjedala s integriranim naslonima za glavu. Njihove presvlake također imaju uzorak dijamanta i perforacije u boji. RS sportski, kožni upravljač ima podrezano dno. Umetci na prednjoj ploči i oblogama vrata kompletiraju atmosferu sportske elegancije.

Intuitivna uporaba i zasloni visoke razlučivosti

Ravna hijerarhija i inteligentno povezani izbornici čine uporabu modela Audi RS 3 Limousine intuitivnom i ergonomskom. Glavni kontrolni element je rotacijski/pritisni gumb na središnjoj konzoli. Uz informacijsko-zabavni MMI navigacijski sustav plus s MMI touch sustavom, ovaj terminal uključuje dodirnu površinu za pomicanje, zumiranje i pisanje. Nadalje, tu je značajka pretraživanja slobodnim tekstom koja automatski nadopunjuje unos korisnika nakon unosa samo nekoliko slova. Sustav kontrole glasom obrađuje pitanja i naredbe formulirane uobičajenim govorom.

Standardni dio opreme je električni izvlačni MMI zaslon s dijagonalom od 7 inča. Dva kružna instrumenta imaju crnu podlogu sa crvenim kazaljkama i bijelim brojkama. Središnje postavljeni informacijski sustav vozača uključuje indikator tlaka prednabijanja, prikaz temperature ulja i štopericu. Opcijski je dostupan potpuno digitalni Audijev virtualni kokpit. Na njegovom 12,3-inčnom zaslonu visoke razlučivosti vozač može birati između tri načina prikaza. To uključuje specijalni RS prikaz sa središnje postavljenim brojačem okretaja motora. S lijeve i desne strane prikazuju se informacije o tlaku u gumama, okretnom momentu i G silama. Kada se mjenjač koristi u manualnom režimu, skala s pozadinom u boji upozorava vozača da uz pomoć ručica za izmjenu brzina ili ručicom mjenjača odabere viši stupanj prijenosa kada se broj okretaja motora približi maksimalnoj vrijednosti.

Uvijek online s Audi connect i Audi smartphone sučeljem

Integrirani LTE modul omogućuje da Audi RS 3 Limousine bude online. Ovaj sustav u kabinu unosi razne Audi connect usluge, uključujući navigaciju s Google Earth i Google Street View aplikacijama, kao i informacije o cijenama goriva, vremenskoj prognozi, putovanju i prometu. Informacije se direktno prikazuju na MMI zaslonu, a kontrola je omogućena preko standardnog RS multifunkcijskog upravljača, rotacijskog/pritisnog gumba i dodirne površine ili preko glasovnih naredbi. Nadalje, navigacijski sustav uključuje Wi-Fi hotspot koja putnicima omogućuje pretraživanje Interneta s njihovim tabletima, pametnim telefonima i drugim mobilnim uređajima.

Besplatna Audi MMI connect aplikacija nudi mnoge druge značajke, kao što je prijenos kalendara vašeg pametnog telefona u MMI sustav. Preko Aupeo! i Napster aplikacija omogućen je pristup bezbrojnim glazbenim zapisima i audio knjigama. Uz pomoć ove aplikacije, odredišta iz Google Maps karata, točke interesa (POI) i unosi iz "Travel" usluge mogu se prenijeti s vašeg pametnog telefona u navigacijski sustav vašeg automobila. Audijevo smartphone sučelje u automobil donosi Apple Car Play i Android Auto aplikacije. Odabrane aplikacije s telefona, navigacijske i usluge strujanja medija, direktno se prikazuju na MMI zaslonu. Vozač može kontrolirati ove aplikacije koristeći razne opcije uporabe u automobilu.

Ponudu informacija i zabave nadopunjuju atraktivne dodatne komponente. Audi phone box modul induktivno puni pametne telefone prema Qi standardu. Bang & Olufsen sound sustav osigurava izvrsno zvučno iskustvo sa snagom od 705 watta i 14 zvučnika.

Zahvaljujući novim sustavima pomoći do vašeg odredišta ćete doći sigurno i opušteno

RS 3 Limousine također je u vrhu svoje klase što se tiče sustava pomoći vozaču. Ti sustavi održavaju automobil na željenoj udaljenosti do vozila ispred, pomažu vozaču kod promjene voznih traka te zadržavaju automobil u danoj voznoj traci, detektiraju prometne znakove i pomažu u izbjegavanju frontalnih sudara i nesreća s pješacima.

Novost predstavljaju sustav pomoći u prometnoj gužvi, koji nakratko preuzima kontrolu nad upravljanjem u sporo kretajućem prometu do 65 km/h, sustav pomoći u nuždi, koji po potrebi automatski zaustavlja automobil, i detekcija stražnjeg poprečnog prometa. Ovaj posljednji sustav detektira vozila koja se kreću poprečno na liniju kretanja kada, na primjer, izlazite unazad iz parkirnog mjesta.

Ova stranica koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posjete.
Potvrdi i nastavi