Ova stranica koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posjete.
Potvrdi i nastavi

Novo lice Q porodice - Audi Q8

2019-07-15

Upadljiv dizajn s novom Singleframe rešetkom hladnjaka i značajkama potječu iz izvornog Audija 

  • Bogato opremljena i elegantna unutrašnjost s dodirnim komandama tehnološki naprednim sustavom navigacije 
  • Sustav upravljanja na sva četiri kotača i quattro pogon za spretno rukovanje

Ingolstadt/Shenzhen, 5.6.2018. - Audi Q8 kombinacija je elegantnog luksuznog coupé modela s četirim vratima i praktične svestranosti velikog SUV modela. Bogato opremljen, s iznimnim mogućnostima povezivanja i dovoljno snažan za "off-road" aktivnosti, ovaj je model pouzdan suputnik za poslovne prilike i slobodno vrijeme. Audi Q8 dolazi na europsko tržište u trećem kvartalu 2018. godine. 

Svestran, sportski i elegantan: koncept dimenzija i prostranosti

Audi Q8 odiše sportskom dinamičnošću i vrhunskim luksuzom kao nijedan drugi SUV model ove marke s logotipom s četiri prstena. Dugačak 4,99 metara, širok 2,00 metra i visok 1,71 metar, ovaj je SUV coupe širi, kraći i niži od svog sestrinskog modela Q7. S međuosovinskim razmakom od gotovo 3,00 metra nudi prostranu unutrašnjost koja je nadmašila svu izravnu konkurenciju svojim prostranim dimenzijama, uključujući duljinu unutrašnjosti i ponudu prostora za glave putnika. U drugom se redu uz doplatu mogu dobiti tri zasebno podesiva sjedala. Dok su nasloni drugog reda sjedala preklopljeni, zapremnina prtljažnog prostora ispod poklopca prtljažnika s električnim upravljanjem iznosi 1.755 litara.

 

Nov izgled Q-obitelji: dizajn eksterijera

S impozantnom osmerokutnom rešetkom hladnjaka, novi Audi Q8 predstavlja novo lice Q-obitelji. Moćna rešetka hladnjaka stoji uspravno i, zajedno sa spojlerom koji je širi i povučen prema prednjem kraju, lijepo uokviruje usisnike zraka i dodatno naglašava samouvjerenost ovog modela. Lagano zaobljena linija krova završava na malo nagnutim D-stupovima i oslanja se na quattro izbočenja iznad kućišta blatobrana ispod kojih se nalaze 22-inčni kotači. Brojni detalji snažno podsjećaju na izvorni model quattro. Robusne linije i sportski naglašene površine daju osjećaj snage, profinjenosti i posebne dinamičnosti stalnog pogona na sva četiri kotača. Spojler, obloge kućišta blatobrana i ukrasne letvice vrata i difuzora u kontrastnoj su boji kako bi se dodatno naglasio "offroad" izgled. 

LED prednja svjetla u serijskoj opremi snažno osvjetljavaju cestu, dok je tehnologija HD Matrix LED svjetala dostupna kupcima kroz dodatnu opremu. U tom su slučaju dnevna svjetla izvedena u trodimenzionalnom efektu i izgledaju digitalno. Svjetlosna traka povezuje stražnje farove. Kao kod izvornog Audija quattro, ispod te trake nalazi se crna površina. Vlasnici modela Q8 za uključivanje raznih funkcija svjetala izvan vozila mogu upotrebljavati aplikaciju myAudi.

 

Sportsko iskustvo vožnje: ovjes i pogon

Audi je quattro i quattro je Audi - naravno, to se posebice odnosi na Q8 koji je SUV najviše klase ove marke. Potpuno mehanički središnji diferencijal prenosi snagu na prednju i stražnju osovinu u omjeru 40:60. Kada je to potrebno, većinu snage prenosi na osovinu s boljom trakcijom. To zajedno s visinom od tla od 254 milimetara, kratkim prevjesima i sustavom za pomoć pri kretanju nizbrdo znači da Audi Q8 nastavlja suvereno voziti i izvan asfaltiranog kolnika. Podesivi ovjes sa sustavom za prilagodbu tvrdoće amortizera dio je serijske opreme. Audi u dodatnoj opremi nudi prilagodljivi zračni ovjes s mogućnošću odabira udobne ili sportske podešenosti amortizera, a uz to i prilagođava visinu vožnje sukladno situaciji i željama vozača za čak 90 milimetara.

Pored progresivnog servo upravljača u serijskoj opremi, čiji omjer postaje značajno direktniji što se dalje zakrene kolo upravljača, Audi u dodatnoj opremi nudi opciju upravljanja na sva četiri kotača. Moguće je zakretanje stražnjih kotača za 5 stupnjeva - suprotno smjeru okretanja prednjih kotača pri malim brzinama za veću okretnost, odnosno u istom smjeru okretanja pri višim brzinama za bolju stabilnost.

Svi su pogonski sustavi posebno učinkoviti zahvaljujući novoj mild hybrid tehnologiji (MHEV). Primarni električni sustav od 48 volti sadrži dva tehnološki značajna modula: litij-ionski akumulator i elektropokretač remena alternatora. Tijekom kočenja može se obnoviti do 12 kW energije i vratiti nazad u akumulator. Tehnologija MHEV omogućuje do 40 sekundi vožnje s isključenim motorom i start/stop sustav koji gasi motor prilikom kočenja već od 22 km/h.