Noviteti za Audi Q4 e-tron u 2024. godini

2023-11-07

Brži: brže punjenje, više snage, karakterističan zvuk

Sportski: Novi ovjes sa Audijevim DNK

Sigurniji: Sveobuhvatni paketi pomoći/asistencija

Audi sistematski nastavlja svoj kurs ka rastu u sferi potpuno električnih modela. Više od ostalih e-modela, porodica Audi Q4 e-tron je doprinijela snažnom rastu isporuka u prvoj polovini 2023. (+51,2 %). Sveobuhvatno se ažurira u modelskoj godini 2024. sa novopodešenim ovjesom, povećanom efikasnošću, karakterističnim zvukom i poboljšanom standardnom opremom. Pored optimizovanog koncepta vožnje i veće snage punjenja, Audi proširuje spektar funkcija modela u sistemima pomoći vozaču. Uz opcionu prilagodljivu pomoć pri krstarenju, oba modela sada pomažu i pri promjeni trake. 

Svi Q4 e-tron modeli imaju veliku bateriju koja daje 77 kWh neto energije (82 kWh bruto). Optimizovana hemija ćelija poboljšala je snagu punjenja DC tako da se pune od 10 do 80 % za oko 28 minuta u idealnim uslovima. Modeli quattro sada postižu maksimalnu snagu punjenja jednosmjernom strujom od 175 kW, a modeli sa pogonom na zadnje točkove maksimalno 135 kW.

Funkcija zaštite baterije automatski ograničava nivo napunjenosti na 80 % kako bi produžila vijek trajanja baterije. Kako bi osigurao inteligentno planiranje putovanja i punjenja, e-tron planer ruta daje prioritet HPC stanicama visokih performansi (High-Power Charging olakšava ultrabrzo punjenje). Ako vozač krene predloženom rutom, sistem aktivira predkondicioniranje baterije za period prije nego što novi Audi Q4 e-tron modeli stignu do odabrane, pohranjene stanice za punjenje. Ako vozač odabere HPC stanicu kao odredište, sistem aktivira termalno kondicioniranje kako bi osigurao da se baterija napuni što je brže moguće na stanici. Po prvi put, porodica modela Audi Q4 e-tron također ima post-kondicioniranje. Ovdje sistem upravljanja toplinom vozila hladi bateriju, na primjer, ako premaši fiksni temperaturni prag nakon vožnje ili punjenja.

Novi pogonski sistem sa većom efikasnošću i većom snagom

I za pogon na stražnje točkove i za quattro pogon na sve točkove, svi modeli Audi Q4 e-tron sada imaju sinhroni stroj s trajnom pobudom (PSM) na zadnjoj osovini.

Ažuriranje daje porodici modela Audi Q4 e-tron potpuno redizajniran PSM koji se ističe po svojoj većoj efikasnosti i većoj snazi. Modeli imaju koristi od povećanog dometa i superiorne isporuke snage. Električni SUV ima koristi od povećanog dometa i superiorne isporuke snage. Audi Q4 Sportback 45 e-tron, na primjer, dostiže domet do 562 kilometra (349 milja) u WLTP ciklusu.

Audi Q4 45 e-tron i Audi Q4 Sportback 45 e-tron sa pogonom na zadnje točkove proizvode 210 kW (286 KS) i ubrzavaju od nule do 100 km/h (62 mph) za 6,7 sekundi. Audi Q4 45 e-tron quattro i Audi Q4 Sportback 45 e-tron quattro sa 210 kW (286 KS) ubrzaju za 6,6 sekundi. Vrhunski modeli Audi Q4 55 e-tron quattro i Audi Q4 Sportback 55 e-tron quattro modeli sa 250 kW (340 KS) ubrzavaju od mjesta do brzine na autoputu za samo 5,4 sekunde. Maksimalna brzina za sve modele je sada 180 km/h (112 mph).

Novi električni motor koristi optimizovano upravljanje toplotom za veću efikasnost. Sistem karakteriše štedljivo hlađenje: zbog geometrije i rasporeda zupčanika u transmisiji, kao i posebno oblikovanih komponenti za transport i distribuciju ulja, temperature u pogonskom agregatu gotovo da ne rastu. Krug za hlađenje, zauzvrat, osigurava kontrolu temperature ulja. Povezana komponenta je plašt za hlađenje vodom na vanjskoj strani statora.

Poboljšana reakcija upravljanja: ovjes sa Audijevim DNK

U skladu sa Audijevim DNK, novo podešavanje ovjesa poboljšava balans za još veću udobnost, zabavu u vožnji i stabilnost. Bilo da model ima standardnu ili sportsku suspenziju ili ovjes sa kontrolom amortizera, karakteristike upravljanja i podešavanje amortizera su posebno prilagođene. Rezultat je harmonično prigušivanje, poboljšana reakcija upravljanja i stroža kontrola opterećenja.

Sa sportskim ovjesom, karoserija je 15 milimetara niža. Novo podešavanje opruge/amortizera i novo podešavanje upravljanja pružaju uravnoteženo, solidno iskustvo vožnje i sportski odziv upravljača tipičan za Audi. Audi Q4 e-tron modeli direktnije reaguju na promjene upravljanja za veću sportsku i agilnost.

Nova funkcija: asistencija pri promjeni trake

Kao opcija, ažuriranje omogućava porodici Audi Q4 e-tron da po prvi put koristi potpomognutu promjenu trake u kombinaciji s adaptivnom pomoći pri krstarenju za brzine iznad 90 km/h (56 mph) na autoputevima. 

Novi sistem koristi bijele strelice na instrument tabli i na head-up displeju sa proširenom realnošću da pokaže vozaču da li je bezbjedno promijeniti traku i u koju traku je bezbjedno da pređe. Ako vozač inicira promjenu trake dodirom na pokazivač pravca, sistem aktivno pomaže vozaču u upravljanju. Kada vozilo uđe u novu traku, ponovo isključuje pokazivač pravca. Prilikom promjene trake, osoba za volanom zadržava punu odgovornost. Potpomognute promjene trake omogućene su korištenjem podataka sa stražnjeg radara.

Među opcionim sistemima, adaptivni tempomat je specijalizovan za regulisanje udaljenosti do vozila ispred ubrzanjem i usporavanjem. Prilagodljivi tempomat proširuje funkcionalnost adaptivnog tempomata korištenjem blagih korekcija upravljanja kako bi se automobil držao u sredini trake. Da bi održao bočnu kontrolu, sve što vozač treba da uradi je da lagano dodirne kapacitivni volan koji je dio sistema kako bi pokazao svoju pažnju.

Bočna pomoć prati saobraćaj iza i pored automobila i upozorava osobu za volanom ako se sprema da promijeni traku u kritičnoj situaciji. Ovaj sistem također koristi informacije sa stražnjih radarskih senzora.

Kritični sistemi pomoći vozaču su standardni, dok opcioni sistemi dolaze sa plus, pro i sistemima zaštite i upozorenja plus paketi pomoći.

Nadograđena standardna oprema i modeli izdanja

Audi MMI navigation plus, Audi connect Navigation & Infotainment, i potpuno digitalna 10,25-inčna instrument tabla Audi virtuelni kokpit sada su standardna oprema. Poklopac prtljažnika sada se standardno isporučuje s električnim motorom i u kombinaciji s opcionim praktičnim ključem, reaguje na pokrete stopala. Grijna prednja sjedišta sada su također standardna.

Sa novom linijom Edition S, Audi proširuje svoju široku paletu individualne opreme. Bilo u kombinaciji sa Pebble Grey, Glacier White Metallic ili Mythos Black Metallic završnim obradama, ukrasi lukova točkova i poklopci vrata u kontrastnom Mythos Black Metallic, 21-inčni točkovi u bronzanom mat dizajnu zvijezde sa 5-W krakova, zatamnjeni Matrix LED farovi i zatamnjena LED zadnja svetla. U isto vrijeme, Audi prstenovi u bronzanoj završnoj obradi dodaju sportske akcente.

Jedinstveni akustični identitet zahvaljujući "zvuku karaktera"

Audi Q4 e-tron modeli su nepogrešivi - ne samo vizuelno i u pogledu upravljanja, već sada i akustički. Sa ažuriranjem, Audi daje kompaktnoj SUV seriji vlastiti akustični identitet kao opciju. Tipičan "zvuk karaktera" razlikuje ga od drugih električnih Audi modela i od modela drugih proizvođača. Osim toga, produbljuje emocionalnu vezu između vozača Audija i njihovog vozila.

Svi modeli će biti čujni pri i izvan malih brzina do oko 25 km/h (15,5 mph) kako bi se dodatno poboljšala sigurnost na putu.

Digitalno generisani zvuk vožnje, koji se emituje preko dva spoljašnja zvučnika pozadi i dva unutrašnja zvučnika na zadnjim vratima, dostupan je iz fabrike kao posebna karakteristika. Ova inovativna zvučna scenografija varira ovisno o opterećenju i brzini do najveće brzine automobila. Nepogrešiv zvuk je jasan pokazatelj Audijevih električnih modela i emotivno izražava progresivni karakter vozila.

"Zvuk karaktera" je definisan spoljašnjim zvukom, a ne samo infotainment sistemom ili unutrašnjim zvučnicima. Ako je potrebno, sistem se može deaktivirati u bilo kom trenutku u Audi drive select meniju. Akustični sistem za upozorenje vozila ili AVAS, koji je zakonski obavezan zvuk upozorenja, dio je "zvuka karaktera" i aktivan je u svakom trenutku. Ovo ne utiče na način na koji zvuči infotainment sistem.

Električni pionir Audi Brisel za proizvodnju Q4 e-tron

Od kraja godine, Audi će proizvoditi seriju modela Audi Q4 e-tron na svojoj lokaciji u Briselu pored proizvodnje u Zwickau. Ovaj potez, kao odgovor na veliku potražnju za modelom, omogućava Audiju da poveća proizvodni kapacitet. Audi Brisel proizvodi Audi Q8 e-tron i Audi Q8 Sportback e-tron od decembra 2022.  Fabrika u Briselu je prva u svijetu nezavisno certifikovana ugljično neutralna proizvodna fabrika velikog obima u premium segmentu.

Dugoročno, Audi planira sve svoje lokacije pretvoriti u proizvodnju električnih modela. Nakon Brisela i Böllinger Höfea na lokaciji u Neckarsulmu za Audi e-tron GT quattro, Ingolstadt će započeti s povećanjem kapaciteta za proizvodnju prvog modela na novoj Premium Platform Electric (PPE). Do kraja decenije, svaka Audijeva tvornica proizvodit će barem jedan potpuno električni model. Kao što je već postignuto u Briselu i Győru, sve Audijeve lokacije imaju za cilj postizanje ugljično neutralne* neto proizvodnje do 2025. godine. 

 

* Audi podrazumijeva neto nultu emisiju CO2 kao situaciju u kojoj, nakon što su iscrpljene druge moguće mjere smanjenja, kompanija nadoknađuje ugljik koji emituju Audijevi proizvodi ili aktivnosti i/ili emisije ugljika koje se trenutno ne mogu izbjeći u lancu opskrbe, proizvodnja i reciklaža Audi vozila kroz dobrovoljne kompenzacijske projekte koji se provode širom svijeta. U tom kontekstu, emisije ugljika koje nastaju u fazi korištenja vozila, odnosno od trenutka kada je isporučeno kupcu, nisu uzete u obzir.