Jednostavni savjeti za dugo trajanje baterije

Kao srce električnog automobila, naše visokonaponske baterije su u potpunosti dizajnirane za vrhunski kvalitet, sigurnost i dug radni vijek. Međutim, tokom životnog vijeka, normalni procesi starenja smanjuju kapacitet baterije – količinu energije koja se može uskladištiti. Dobra vijest je: Vaše ponašanje pri punjenju i korištenju utiče na trajanje baterije i uz nekoliko jednostavnih osnovnih pravila u svakodnevnoj upotrebi možete zadržati kapacitet baterije dugo vremena. Originalni domet se zadržava dugo vremena i vi aktivno radite nešto da spriječite gubitak vrijednosti vašeg električnog automobila.

Tri osnovna pravila

Za duži vijek trajanja baterije.

 1. Da li uglavnom vozite na kratke udaljenosti? Audi preporučuje punjenje do 80% za svakodnevnu upotrebu.
 2. Da li želite da vozite na velike udaljenosti? Da biste postigli maksimalan domet, napunite svoj Audi do 100% i odvezite se što je pre moguće. Međutim, ako redovno punite svoj Audi do 100% na način koji odstupa od pravila 1, proces starenja baterije će se ubrzati i upotrebljivi kapacitet baterije će se smanjiti relativno brže.
 3. Da li imate duže zastoje? Kada parkirate vozilo, uvjerite se da je nivo punjenja između 30% i 80%.

Savjeti za punjenje

 • Brzo punjenje (punjenje velike snage > 100 kW) se uglavnom preporučuje za velike udaljenosti, a ne za svakodnevnu upotrebu.
 • Kod punjenja velike snage, brzina punjenja se usporava kako se nivo punjenja visokonaponske baterije povećava. Stoga, potpuno punjenje visokonaponske baterije može produžiti ukupno vrijeme putovanja. Planer rute e-tron podržava vam optimalno planiranje punjenja.
 • Da bi vrijeme punjenja bilo kratko na dugim putovanjima, e-tron planer ruta po potrebi koristi pun kapacitet baterije i preporučuje punjenje preko 80%. Nakon putovanja na velike udaljenosti, vratite cilj punjenja na 80% za svakodnevna putovanja.
 • Kada koristite e-tron planer ruta sa Audi e-tron GT, temperatura visokonaponske baterije je unaprijed pripremljena za brzo punjenje kako bi se postigla maksimalna brzina punjenja.

Zaštitite bateriju od niskih temperatura

Vaša baterija ima „temperaturu za dobar osjećaj“ iznad 20 stepeni kako bi brzo apsorbovala energiju prilikom punjenja ili oporavka. Na ovu temperaturu možete uticati pomoću takozvane akumulatorske klimatizacije tako što ćete vozilo zagrijati pomoću pomoćnog klima uređaja prije polaska. Ovo zagrijavanje se također preporučuje prije procesa brzog punjenja.

Garancija i životni vijek vaše baterije

Sve visokonaponske baterije za Audi plug-in hibride i potpuno električne modele dizajnirane su za dug radni vijek i Audi garantuje za njih osam godina nakon prve isporuke ili prvih 160.000 kilometara - šta god se prvo dogodi.

Zaštita baterije uključena

Dva pufera dodatno štite vašu visokonaponsku bateriju od nenamernog, štetnog prekomjernog punjenja i dubokog pražnjenja.

 • Ukupan kapacitet (bruto)
 • Korisni kapacitet (neto)
 • Zaštita od prepunjavanja
 • Zaštita od dubokog pražnjenja

Grafik je samo za simboličnu ilustraciju.

Kapacitet baterije

Kapacitet visokonaponske baterije vozila na električni pogon dijeli se na bruto i neto kapacitet. Bruto kapacitet opisuje cijeli fizički kapacitet visokonaponske baterije. Međutim, da bi se zaštitio od samopražnjenja, da bi se produžio radni vijek i da bi se osigurala rezerva za hitno pokretanje, teoretski raspoloživi energetski sadržaj je tehnički ograničen. Ovaj stvarno upotrebljivi energetski sadržaj se naziva neto kapacitet.

Grafik je samo za simboličnu ilustraciju. Kapacitet baterije je prikazan na primeru Q4 e-tron 40.

Punjenje kod kuće

Punjenje na putu